Mas d'en Toni, molí d'oli; (Mont-ral)

No gaire lluny de l'últim molí esmentat, i aigües avall, trobem prop del corrent una roca singular: la Manugra (11).

Abans de sortir del terme de Capafonts, ens topem, a la part dreta del riu, amb un bocí d'arc de l'antic pont de Besora.

Una mica més avall, i per la mateixa mà, amb la font del Jaumet, la qual després de la riuada, continuava rajant entre els estrats de la roca a tocar del riu.

Ja dins el terme de Mont-ral, a la part esquerra, i prop del riu, hi ha el mas d'en Toni, una important masia de Farena, on hi havia hagut un trull d'oli i també cups de vi.

En aquest indret el barranc de l'Escolta feu molts estralls en la riuada de l'any 1994, arrasant parades d'avellaners. No gaire més avall hi trobarem el Gorg de l'Olla, un paratge molt visitat a l'estiu per gaudir d'un refrescant bany. Prosseguint del Gorg avall, veurem a la part esquerra i elevat a la muntanya les ruïnes del corral del Po. Tanmateix, a la part oposada del corral i cobert per la vegetació també es conserva una mena de barraca mig soterrada que es coneix com el forn de Vidre (12).
(11) -Iglésies, Santasusagna, guia Itinerària, 1929, pàg. 179: es domina al bell mig (del riu) una roca capriciosament erosionada. És anomenada La Toia per la similitud que té amb un ramell de flors.
-Iglésies i altres, guia Itinerària, 1960, volum 1, pàg. 383: La Manubra o Manugra, roca erosionada en forma de toia.
-Manent, 1981, pàg. 21: d'uns cinc o sis metres d'alçària. Sembla que ve del nom d'un bolet "Manugra" que és escàs, però comestible, i es fa a les carboneres.
(12) -C.O. J. Agustench, 1995.