Molins paperers de Figuerola (Montblanc -a.t. de Rojals)

Arribem a la resclosa del Raulet o la Peixera. D'aquí l'aigua era derivada per la sèquia cap als molins de Figuerola abans del 10 d'octubre de 1994. La riuada va fer malbé en molts trams la sèquia i, de moment, no s'ha tornat a reconstruir.El molins paperers de Figuerola (34), "hom diu Molins de Figuerola, per tal com n'hi havia dos. Un d'ells, situat a tocar el riu, era el Molí Vell. Ara encara resta en peu el gran edifici que va substituir els molins antics ensorrats per una riuada. A l'extrem nord té redossats els murs de la Capella de Sant Domènec.

Darrerament contenia una fàbrica d'electricitat que tenia el contracte de la llum pública de la Riba. La maquinària va ésser traslladada al Molí del Fort, situat aigües amunt, i ara proveeix de llum Farena. L'església i el molí amenacen ruïna. Pertanyen al terme municipal de Rojals, per bé que la riba del riu, davant del molí, és terme de la Riba. En el nomenclàtor oficial de 1860 figura com a (aldea). Hi residia un capellà, el sosteniment del qual anava a càrrec del propietari dels molins" (35). És el casal paperer més important de tota la conca del Brugent. El seu interior és en ruïnes i ple de vegetació. Són visibles les piles i la tina.
A la dovella de la porta de la capella hi figurava l'any de 1791, els carreus varen ser desmuntats i col·locats a la porta del molí de cal Camps, al carrer Cardenal Gomà/Costa Alta, 25 de la Riba on encara hi són. Té soterrani, planta baixa, primer, segon i tercer pis.
L'edifici sorprèn de lluny, tot i ser una ruïna, per la seva elegància de línies i la munió de ventanes que el circumden, sobretot a la paret que toca al riu que hi són col·locades en tres rengles. Dels dos molins més vells només en resta les parets d'un a frec de la calçada.
"Es coneix la sol·licitud del paperer Manuel Oliva, originari de Figuerola i veí de la Riba, de l'ús de l'aigua del riu Brugent al seu pas pel "mal torrent" al terme de Rojals, al Duc de Medinaceli per a fer un molí de paper blanc. Aquest s'hi avingué amb la contrapartida d'una entrada de 25 lliures i un cens anual de 7 sous 6 diners (1,5 %). El 22 de juny del 1791 es firmà l'escriptura de la concessió. El paperer havia comprat anteriorment un terreny a Joan Ferrer, de Rojals (el document castellanitzà el cognom convertint-lo en Herrero). El lloc on estava situat era a un quart d'hora (o mig quart de "legua") sota el Molí d'el Pinatell" (36). Manel Oliva Rosanes estava casat amb Maria Andreu Bellard també de Figuerola. Entre els anys 1773 a 1792 tingueren 12 fills (37). En documentació relacionada en afers de la indústria del paper dels anys 1795, 1798, 1799, 1801 i 1804 s'esmenta el nom del seu fill Josep Oliva Andreu de Rojals (38).
Davant del molí de Figuerola hi ha el pont de la carretera cap a Farena. La riuada se'l va endur i ha estat novament reconstruït l'any 1995. Passat el pont, a la part dreta del riu, som al terme de la Riba.
(34) -Iglésies, Santasusagna, guia Itinerària, 1929, pàg. 175: Molí de Figuerola i ex-església de Sant Domènech. En els temps de l'activitat dels molins, el de Figuerola i els d'en Jân constituïren una mena de llogarret i l'església de Sant Domènec fou oberta al culte. Pinatell dista uns trenta minuts, i la seva gent davallava a la festa, per oir missa en aquesta església, puix que l'humil agrupament no en posseeix. Molí i església pertanyen al terme municipal de Rojals i, avui es troben totalment abandonats..
(35) -Iglésies, 1953, pàg. 24.
(36) -Grau, Puig, 1989 pàg. 39.
(37) -Arbre genealògic inèdit de la família Oliva. Estudi realitzat en els arxius parroquials de la Riba i Arxidiocesà de Tarragona i amb l'aportació de dades d'alguns familiars. Confeccionat per Antonia Lladó Carnicer.
(38) -Madurell, 1972, volum 1, pàg. 57 nota 59 referent a l'any de 1795: Josep Oliva Andreu, fadrí, fabricant de paper, natural de La Riba, arquebisbat de Tarragona, avui habitant al terme de Rojals del mateix arquebisbat. També és esmentat en les pàgines 267, 269, 272, 273, 275 i 277.