Seguint aigües avall, a la part dreta, "es dreça l'alterós penya-segat de Roca Monera. El riu s'escola als seus peus, saltant entre els grans rocs despresos." (15). És un curt espai, per mi el més accidentat de tot el recorregut del Brugent. Aquí l'aigua de l'última riuada s'endugué per complert el camí terrer que conduïa cap al viver de Truites de riu. L'explotació de piscicultura des de feia uns anys estava sense activitat. La riuada va destrossar una bona part de l'infrastructura de les basses que hi havia.
Entre la roca Monera i el viver hi ha una resclosa que subministrava aigua al molí del Fort. És a partir d'aquests tocoms on comença l'activitat del paper.
El molí paperer del Fort (16) és el primer que trobem d'aquesta manufactura. Hem d'apuntar que uns metres abans d'arribar-hi hi ha les runes d'un antic molí fariner.
L'indret es va aprofitar com a bassa. Del vell edifici només es conserva una paret amb un arc de mig punt. Per sobre d'aquestes restes encara és visible el pou del molí. La riuada va deixar al descobert part de la mina. Al meu parer, el molí paperer és posterior al fariner i cal deixar clar que són dues construccions ben separades i diferenciades.
En el molí del Fort vaig poder veure a finals de la dècada dels anys 80 una turbina que subministrava electricitat a Farena encara als inicis dels anys 70. Anteriorment aquesta turbina havia proveït d'electricitat el poble de la Riba, instal·lada als molins de Figuerola. L'any d'instal·lació a Farena fou entre 1942-43.
També hi havia una vella premsa paperera, amb el corresponent cargol tot de fusta. Actualment la premsa està al Museu comarcal de Montblanc, en la secció dedicada a la fabricació del paper. L'estat de conservació del molí era bo abans de la riuada, perquè servia de segona residència a l'estiu. Actualment no sé si quedarà deshabitat. Si fos aquest el cas correrà, malauradament, la sort dels altres. En sortir l'aigua de la roda hidràulica del molí, era conduïda per una sèquia cap el següent que es troba aigües avall.
(15) -Iglésies i altres, guia Itinerària, 1960, volum 1, pàg. 380.
(16) -Palau Rafecas, 1990, pàgs. 81-103. El cita amb el nom de molí de les Truïtes i amb el núm 55 dins del conjunt de molins fariners que té inventeriats al riu Francolí. Ens diu: Edifici de considerables proporcions i de característiques ben pròpies del molí paperer. Sembla que en determinades èpoques també s'hi feia farina.
-Perea, 1992, pàgs. 197-198: Dit també molí de la LLum o de les Truites.